Ondernemen in crisistijd

Ondernemen-in-crisistijd

Het virus heeft ons allemaal te pakken. Het land ligt stil, de klussen liggen stil en de inkomsten liggen stil. Maar dat betekend niet dat JIJ stil hoeft te staan. In het begin is het even zoeken en puzzelen. Wat kan wel? Wat mag wel? En wat kun je oppakken. Voor veel ondernemers betekende dit in de eerste weken  het omschakelen van offline naar online. Je zag ondernemers in een soort stroomlijn aan de slag gaan. Van paniek naar realisatie. Van offline diensten naar gratis online diensten. Van gratis naar betaald en nu wordt bijna alles online aangeboden. Er worden nieuwe ondernemingen uit de grond gestampt en ondernemers schieten elkaar te hulp. Persoonlijk vind ik het erg mooi wat er gebeurd. Sommige profiteren van de situatie, maar die heb je er natuurlijk altijd tussen.

Voor mij was het een rare tijd. Ik zat precies in een flow, kreeg opdracht na opdracht en denk dat als ik alles had kunnen doen dat ik wel voor 50 uur per week voor de komende tijd werk had. Dit naast mijn master bedrijfskunde, dus dat zou best wel pittig worden. Maar toen kwam de klap. De ene na de andere opdracht besloot het uit te stellen. Wat natuurlijk erg begrijpelijk is. Toen zat ik thuis op de bank, aan mijn tweede puzzel, na te denken over wat ik wel kon doen. Ik pakte mijn brainstorm vellen erbij en schreef alles op wat ik nog wilde doen. Wat ik nog wilde doen voor SpareSpace, voor Stadsondernemers, voor Starterscafe, maar ook voor NianConsultancy. De ene taak na de andere taak werd op papier gezet. Voor ik het wist had ik een waslijst aan To-Do’s. Ik ben alle taken gaan structureren per dag. Elke dag deed ik een aantal hele zinvolle taken, zoals het inplannen van social media, SEO optimaliseren, content maken, m’n website afmaken, etc. Daarnaast deed ik een aantal extra taken, zoals mijn netwerk vergroten, andere netwerken aanspreken, zelf Indesign aanleren, brochures maken. Ik combineer taken die ik moest doen, maar geen tijd voor had en extra dingen die ik willen doen, maar geen tijd voor had.

De drie weken van quarantaine heb ik elke dag van 09:00 tot 23:00 gewerkt (behalve het weekend natuurlijk). Er was zo veel te doen, zoveel te leren en zo veel nieuwe connecties te leggen. Om eerlijk te zijn vind ik het achter de laptop werken niet zo heel erg. Tuurlijk mis ik de sociale contacten, maar ik denk dat ik in de toekomst mijn tijd veel beter ga indelen. Zodat ik tijd heb om in m’n bedrijf te werken, maar ook aan mijn bedrijf. Want hoe heerlijk is het als alles up te date is en blijft. Wat een zeeën van tijd heb je dan over. Die tijd, die tijd ga ik goed gebruiken om nieuwe vaardigheden te leren, kennis op te doen en mezelf te blijven ontwikkelen. Ik heb besloten om na mijn master, wat al een hele investering van kennis en geld is, mij elk jaar een cadeau te doen van kennis. Ik zou bijvoorbeeld een Indesign en photoshop cursus willen doen. Maar ook een SEO cursus, leren coderen, animeren en website bouwen. Elk jaar ga ik een extra cursus doen, zodat ik in mijzelf blijf investeren.

 Wat crisistijden wel niet met je doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *